fredag 6 december 2013

Könsdiskriminering

Diskriminering kan vara så bred, men jag tänkte skriva om just Köns diskriminering. Det handlar om att man kan bli sämre behandlad på grund av vilket kön man har.

Lagen säger: 

 Könsdiskriminering har varit förbjudet i Sverige sedan 2009. Denna lag ersatte den gamla jämställdhetslagen. Den nya lagen omfattar mycket bredare situationer och täcker många fler delar av samhället än den tidigare lagen. Jämställdhetslagen omfattade t.ex: Könsdiskriminering inom arbetslivet. Enligt regeringsformer (RF) får ingen missgynnas på grund av sitt kön om inte föreskriften är led strävande att främja jämställdhet. tex. positiv särbehandling, omvänd diskriminering eller avser tjänsteplikt.

 Några vardagliga exempel är: 

 Men hur visas könsdiskriminering i samhället. Jo, det är mycket vanligare med att tjejer dansar balett och killar som spelar fotboll. Om en kille börjar träna balett blir han genast ett mål att skratta åt. Han är inte lika cool som sina killkompisar. Tjejerna får spela fotboll för det är inte lika konstigt. Men ändå sänds mest herrfotboll på Tv och de fotbollsmatcherna är oftast mer sponsrade. Dem sänds mycket mer på tv med många repriser om och om igen. Medan damfotboll är inte lika stor och inte så många vill sponsra damerna eftersom de tror att de inte kan vara lika framgångsrika i just denna sporten.

 ”Damerna först” har någon hört detta uttrycket? Många tänker olika på denna platsen, några tar detta som diskriminering mot män och några tar det bara som ordningsregler. Såhär har det fungerat i många år nu, mannen ska öppna dörren åt kvinnan, kvinnan ska alltid sätta sig först m.m. Men om mannen sätter sig först, låter kvinnan öppna dörren för honom, då blir det direkt sett som ingen respekt mot kvinnan.

 Männen får oftast mer betalt för att göra samma arbete som kvinnan. Eftersom tjejerna inte alltid blir antagna till samma utbildning som männen även om de har högre merit poäng. Damerna brukar inte bli lika högt uppsatta som de flesta männen blir, detta kan vara på grund av att vi kvinnor brukar ta mamma ledigt och när vi är gravida kan vi inte jobba lika hårt som en man kan. Därför får vissa för sig att vi kvinnor alltid inte kan jobba lika hårt som männen. Man kan ju tänka att männen ska ta pappa ledigt för att de kan också vara där för barnet. Men kvinnorna måste amma barnet från början vilket leder till att de sedan bestämmer sig för att stanna så länge som möjligt.

 I skolan brukar tjejerna få mer respekt av läraren eftersom i grundskolan tror lärarna att vi sköter oss mer, medan de tror att killarna är de stökigare. Killarna brukar oftast få mer skäll än vi tjejer får. Men när det gäller idrott brukar killarna få mer respekt och högre betyg eftersom lärarna oftast inte tror att vi tjejer är kapabla till att göra samma sak som det flesta killarna är.

 Hur kan man ändra det utan att ändra lagen? 

 Jag tycker att man inte behöver ändra lagarna alls utan att man bara måste bara övertydliga de. Eftersom lagarna säger klar att man inte får diskriminera på grund av kön i t.ex arbetsområdet. Men det är inte många som håller sig till den lagen alltså är den inte så stadig. Därför tycker jag att man ska göra lagen stadigare och förtydliga den så att alla ska hålla sig till lagen på detta sättet behöver man inte ändra den utan bara ta hänsyn till den.

 Det är också viktigt att vi har balans mellan allt på jorden, t.ex det finns fattiga och mycket rika. Precis som det finns kvinnor och det finns män. Alla är vi diskriminerade på något sätt.I vissa fall kan det vara fel som på arbetet och skolan men vi kan inte alla bli behandlade exakt likadant för då skulle det inte finnas någon balans och det skulle sluta fungera. Och saken är den att vi säkert skulle hitta någon annan slags diskriminering även fast vi alla blev behandlade likadant.

1 kommentar:

  1. Din text är mycket bra skrivet och man förstår vad det är du vill ha fram. Du använder den fakta du har och vet korrekt, med andra ord, du har utnyttjat den tid du har fått till rätt arbete och på så sätt har du fått ett strålande resultat. Mycket intressant att läsa.

    Jag tycker nog ändå att du skulle kunna ha med fler förslag, t.ex mer om hur man förväntar någon från ett kön att bete sig. Som hur de förväntas att klä sig. Jag ser att du har skrivit lite om det, men jag skulle nog vilja ha lite mer om det c;

    M.v.h Cecilia

    SvaraRadera