tisdag 9 oktober 2012

So Jorden runtJag börjar min resa i Stockholm. Befolkningen i Stockholm är 1,2 miljoner invånare. Där ligger Kungafamiljens stora slott som ligger i den norra delen av gamla stan. Där ligger även Tre kronor, som har tre öppna kronor som sin symbol. Stockholm ligger i SverigeBefolkningen i hela Sverige är ca 9 miljoner. De vanligaste jobben i Sverige är vårdbiträdande, personlig assistent och företagssäljare. I Sverige är det tempererat klimat, det betyder att det är klart på vintrarna men varmt på somrarna. Det regnar även mycket.  Sverige är ett rikt land. Det finns lite arbetslöshet jämfört med andra länder. Men det är dock mycket arbetslöshet bland yngre. Nobelpriset har under flera år utdelats i Sverige i huvudstaden Stockholm. 

Nu tar jag flyget till Ottawa. Avståndet jag flyger är  21 000 mil. Befolkningen i Ottawa är 875 000 invånare. I Ottawa ligger ett känt parlament. Som ånga turister åker för att se. Ottawa ligger Canada. Canada är till ytan det näst största landet. Canadas befolkning är ca 32 miljoner invånare. ”00,8 arbetade ungefär 77 procent av befolkningen inom tjänstesektorn, ca 18 procent av befolkningen arbetade med industri. Bara några procent av befolkningen arbetade inom jord- och skogsbruket. I Canada är det tempererat klimat.  Niagarafallen ligger i USA men rör sig i Canada. Det är ett väl känt vattenfall.

Nu fortsätter vår resa till Brasilia. Det är 7 200 km från Ottawa. Det är 2,5 miljoner invånare  i Brasilia. Där ligger en metropols katedral som är väldigt ny precis som staden. 
Brasilia är huvudstaden i Brasilien. Det är 184 miljoner ( 2004). På början av 2000-talet arbetar ungefär en femtedel av befolkningen på jordbruk och nästan lika stor på industri. I Brasilien är det tropisk savann klimat. Ekonomin har gått upp väldigt mycket i Brasilien med åren. Fast det finns även mångas ställen där det  fortfarande är många som lever fattigt. Men standarden är ganska hög för det är mycket turism där. Rio de Janero är ett land som många turismer vill åka till, det finns alltså mycket turism. 

Nu tar jag mig vidare till Canberra . Det är 36 000 km från Brasilia till Canberra. Befolkningen i Canberra är 324 000 miljoner invånare. Det som är intressant med huvudstaden är att det är en huvudstad i en egen världsdel inte bara ett land. Canberra ligger i Australien. Australiens befolkning är 20,1 miljon. Vanliga jobb i Australien är turism, föda upp djur och man jobbar mycket med jordbruk. Klimatet är Subtropiskt grässtäpp där.   Australien är ett rikt land det har många naturtillgångar där. Canada är ett rikt land med stor ekonomi välutbildad arbetskraft. Ungefär 5,6 miljoner turister besöker landet, i första hand Japan, Västeuropa och USA. Varje år reser även tusentals svenskar till Australien. I staden Sydney ligger även en opera huset.  

Sedan tar vi oss vidare till Beijing. Det är 5 573,86 från Canberra till Beijing. Det är 12 400 000 i huvudstaden. Beijing är känt för den förbjudna staden, som var ett gammalt palats för Kejsare. Beijing är huvudstaden i Kina. Kina är det folkrikaste landet i världen. Kinas befolkning är 1 296 miljoner invånare (2004). Det vanligaste arbetet i Kina är industri, och jordbruk. Man tillverkar jätte mycket elektronok och kläder m.m i Kina. Klimatet i Kina är tempererad lövskog. Kina är ett rikt land, det är på grund av att det jobbar så mycket med industri och det fraktas så mycket saker från Kina. Det är tyvärr jätte mycket barn jobb där, de flesta barnen jobba istället för att gå i skolan. Det är också väldigt begränsat hur många barn man får ha. Det är därför att Kina är det folkrikaste landet i världen. 

Här slutar min resa!

1 kommentar:

  1. Magdalena, du har gjort en utmärkt text om din resa "jorden runt". Den innehåller god och kortfattad fakta och information vilket var uppgiften. Du visar att du behärskar de geografiska verktyg som du fick använda i denna uppgift. Nästa gång bör du läsa igenom din text noga så att det inte blir några fel. Skriv dessutom en egen text, inte samma som Elins!
    Bra jobbat!
    MVH
    Jan

    SvaraRadera