tisdag 3 juni 2014

KikareInledning: 
En kikare är ett optiskt föremål som används för att kunna se saker på långt håll. Genom att titta igenom linserna får man denna effekt. Det finns många olika typer av kikare några av de är t.ex.  Astronomisk kikare, med den kan man se en förstoring av tillexempel stjärnorna och vissa planeter, som man kanske inte kan se bed blotta ögat. Det finns också prismakikare och teaterkikare. Man kan hitta många olika kikare i vanliga affärer men så klart kan man bygga en egen.

Syfte: 
Förstå hur en kikare är uppbyggd och se hur man kan använda linser på olika sätt. 

Uppgift: 
Skapa en kikare och kunna förstå hur det förstoras.

Hypotes:
Jag hade en aning, innan försöket, att man behövde minst två linser för att bygga en kikare. Men jag var inte helt säker på vilka, därför testade vi oss fram för att se vilka som fungerade bäst. Vi fick även lite tips om hur man kan tänka när man bygger upp det en kikare. Efter att ha funderat och jobbat ett tag hade vi helt klart för oss hur vi skulle bygga upp det. 


Material: 
Du behöver följande: en optisk bänk och två stycken konvexa linser, en +30 och en +10.

Utförande: 
1. Sätt lins +10 på 0 och lins +30 på 40. 
  1. Kolla igenom lins +10.
  2. Om du delar linsen med kortare brännvidd med den som har längre, får du svaret på hur mycket det förstoras. Vad är det på den här kikaren?
  3. Är den rättvänd eller upp och ner vänd? 
  4. Vet du en lösning på hur man kan få det att vara motsatsen?     

Resultat: 
Vi satte två konvexa linser 40cm ifrån varandra (30+10) och kollade från lins +10 för att se om vi hade lyckats med försöket, när vi hade fått det bekräftat tänkte vi lista ut hur många gånger föremålet blev förstorat. Så om man delar linsen med den kortare brännvidden (+10) med den som har längre brännvidd (+30) får vi resultatet av hur mycket föremålet blev förstorat. 30/10= 3, den förstoras alltså tre gånger mer än föremålet är i verkligheten. Vi använde oss inte utav något prisma eller flera olika linser, därför blev den upp och ner vänd, precis som de piraterna använde. 
Slutsats:
Kikare är alltid uppbyggda av två eller fler linser. Om man använder två konvexa linser som vi, får man en upp och ner vänd bild men om man använder några olika prisma vänds bilden. Förstoring utav föremålet skiftar från hur tjocka linserna är. Man måste alltid plussa ihop linserna för att brännvidderna ska gå ihop och så att ljuset ska kunna studsa. Föremålet behöver vara en ganska bra bit ifrån kikaren för att den ska kunna fokusera.  

Felkällor:

Vi hade kunnat använda oss av linser som ger kortare brännvidd för att inte ha så långt mellanrum, och gör det därför den mer effektivt och mer lättanvänd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar