måndag 1 september 2014

Flygplan tvingas till nödlandning


Ett flygplan på väg från USA till Europa var tvunget att nödlanda på en främmande flygplats i Kanada för att rädda livet på en passagerare. Efter skräckfyllda timmar fick passagerarna ytterligare ett chockerande besked. 



                                                                                                   abdallahh                 
                                                                                                  (Flicker)



Den 14 juni 2014 var grundskoleläraren från Malmö Peter Buttler, 61 år, på väg hem från en klassresa i USA med sina elever. Deras flyg lämnade Seattles flygplats strax efter klockan 17 lokaltid för att 14 timmar senare landa i Köpenhamn. 
Efter dryga 8 timmars flygning började Peter känna sig snurrig och få svårt att andas. Han greppade tag i en av sina lärarkoleger, som började kalla till sig personal för hjälp. Mannen tappade snart medvetandet och arbetskamraten fick panik. 
Flygplanet med över 200 passagerare hade lämnat USAs territorium och flög över oceanen. Piloterna kontaktade  genast markcentralen för att hitta närmaste flygplats som kan ta emot dem och ge medicinsk hjälp. Markcentralen dirigerade dem till  Montréals flygplats Pierre Elliott Trudeau International Airport i Canada. En flygplats bolaget vanligtvis inte flyger till. Ytterligare en komplikation var att flygplatsen låg knappa två timmar bort, medan Peters tillstånd försämrandes för varje minut som gick. Under dessa timmar kämpade personalen med hjälp av några passagerare med att hålla Peter vid liv. När en halvtimme återstod blev läget kritiskt och alla ombord gjorde allt som stod i deras makt för att Peter skulle fortsätta andas tills planet var på marken.   
Så fort planet stannade på landningsbanan gick det kanadensiska läkarteamet ombord och tog omedelbart hand om patienten. Trotts desperata återupplivningsförsök gick inte Peters liv att rädda och han förklarades död 30 min efter landning. En stor sorg och nedstämdhet präglade stämningen ombord. 

Eftersom flygplanet lade till många kilometer på sin resa fanns det inte tillräckligt med bränsle kvar till den resterande vägen hem. På Montréals flygplats fanns inte det bränsle som flygbolaget normalt använder. På grund av de strikta säkerhetsreglerna i flygindustrin fick man inte tanka planet med ett annat bränsle. 
Medan piloterna försökte förhandla en rimlig lösning med flygplatsen fick passagerarna ytterligare en tung nyhet samma natt: resan kunde inte fortsätta förrän man lyckas hitta rätt bränsle. Detta kunde ta många timmar och alla var tvungna att stanna ombord eftersom man saknade inresetillstånd till Kanada. 
Efter 3 timmar lyckades man frakta rätt bränsletyp och tanka planet. Efter långa timmars väntan i Kanada kunde flygplanet äntligen lyfta igen på väg hem till Norden.
Flygpersonalen höll en kort men rörande ceremoni på Köpenhamns flygplats till minne av den omkomne Peter Buttler.
Under ceremonin lästes en egenskriven dikt upp av eleverna till sin tragiskt avlidne lärare. 

”Det finns alltid ett rum i vårt hjärta för dig 
Du deltog med oss i vår glädje och sorg , Tack kära Peter tack för allt! 
Minnet det lever det kan ej begravas
Nej, det ska leva i fågelns sång 
och lyftas med vindens gång 
Varje människas historia är lång 
utan några tvång 
tackar vi dig för alla ljusa minnen som du lämnat kvar”

                                                                                                                            Magdalena
                                                                                                                           Ptasinski   








             
                                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar