söndag 3 maj 2015

Eduard Manet


                                        Le Déjeuner sur l’herbe (The Luncheon on the Grass) 

  1.   Finns det en given konstnär ? Berätta kort om denne. Vilken tid verkade hen i (tyvärr är det oftast han)?

- Min artist heter Eduard Manet. Han verkade under 1862-1863. Eduard var född i Frankrikes huvudstad Paris den 23 Januari 1832. Han avled den 30 april 1883 i Paris, Frankrike. Han var känd för sina konstverk, de mest kända är The Luncheon on the Grass (Le déjeuner sur l'herbe), 1863, Olympia, 1863,  A Bar at the Folies-Bergère(Le Bar aux Folies-Bergère), 1882 (klicka in för att se). 

2)   Varför är bilden gjord (=syfte)? Hur påverkar det sättet bilden är utförd? Vill konstnären eller uppdragsgivaren
Eduard manet tror jag hade styftet med bilden att visa en känsla. Om man kollar på detaljerna i bilden kan man se att den egentligen kan vara tagen innomhus i en studio. Detta ser man eftersom det inte finns naturliga skuggor och ljuset avbildas på ett onaturligt sätt som om de var rån en lampa. Mannen bär en hat som man på den tiden använde inomhus. Stämningen i bilden är lugn och stillsam den visar lugnet i skogen och en mysig picknick ”utomhus”. Enligt mig nu i den ”nya tiden” Är det fel att männen är helt påklädda menas kvinnorna är avklädda. Det visar vilken liten rätt och betydelse kvinnorna hade på den tiden. Bilden visar att männen kan få vad de vill, de kan sitta påklädda och roa sig med kvinnornas kroppar hur de vill och när de vill. På den tiden var nog bilden en vanlig mysig bild. Som visar en helt normal picknick med två par som roar sig (på sitt egna sätt). 

  1.   Beskriv bilden!
Om man kollar på detaljerna i bilden kan man se att den egentligen kan vara tagen inomhus i en studio. Detta ser man eftersom det inte finns naturliga skuggor och ljuset avbildas på ett onaturligt sätt som om de var rån en lampa. Mannen bär en hat som man på den tiden använde inomhus. Stämningen i bilden är lugn och stillsam den visar lugnet i skogen och en mysig picknick ”utomhus”. Det är en avbildad skog med två par som sitter och har picknik. Mestadels av bilden är i gröna nyanser, förutom människorna som är i centrum av bilden. Skuggorna i bilden är målade på det sättet så att ögonen riktas in mot picknicken och kvinnan som är i bakgrunden. Det finns två män som sitter och diskuterar någon i sällskap av två kvinnor som är avklädda. Männen verkar inte ”bry” sig om kvinnorna så mycket utan de är inne i sin diskussion. Bilden föreställer två par som är på en picknik, antagligen vid lunchtid med tanke på ljuset i bakgrunden. Kropparna är väldigt naturligt avbildade, det är nästan som ett fotografi. Kvinnorna är vackra mulliga, precis som idealet var på den tiden. Männen är klädda i vanliga stiliga kläder. De har mörkt hår och skägg också ett typiskt ideal för män då. 

Jag personligen tycker att bilden är fin, välgjord och ger dig en lugn stämning. Jag tycker om hur människorna är placerade i mitten och att bilden är gjord på det viset så att man automatiskt för syn på paren. Jag tycker dock att bilden ger en bra bild på kvinnor värdet på den tiden. Det är en typisk sak som stör mig. Kvinnorna är avklädda medan männen är fullt klädda och har en livlig diskussion med varandra. det visar att kvinnorna bara är där för att roa männens syn. De är där som ”statyer”.  Det tycker jag är fel och därför har jag en negativ känsla åt bilden men med tanke på vilken tid denna bilden var gjord vad det en normal sak för människorna då. men hade någon skapat en sådan bild nu hade det varit många etiska och moraliska diskussioner om kvinnovärdet och blottning. Mycket beror på personliga åsikter och under vilken tid vi lever i. Det ä intressant hur mycket våra åsikter har ändrats på några hundra år. Tänka vad som kommer näst...   


Källor: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar