torsdag 8 november 2012

Tutankhamon


Tutankhamon 

Tutankhaton var hans riktiga namn men han hade bytt det för att vissa sin avgudan till en gud.  Han var född 1358 f.Kr- 1339 f.Kr. 
Thutankamon var en  egyptisk faraon av den artonde dynastin under en period känd som Nya riket. Han var mest känd för sin gravkammare i Konungarnas dal. Han blev bara 19 år, man är fortfarande inte säker på om han dog genom ett mord eller en skada. 
Tutankhamon hade en fru, och barn det var två små flickor, men båda dog precis vid födelsen, så ingen kunde ta över Thutankhamons dynasti. Efter döden blev Tutankhamon en gud.  
Graven
Howard Carter letade efter Tutankhomamons grav i över sex år, han hade mycket ekonomiska problem medan han letade efter graven. Men eftersom han hade en jättebra övertals förmåga så lyckades han övertala en adelsman till att fortsätta.Till slut hittade en av de egyptiska jobbarna ett lock mitt ute i öknen, Howart Carter sprang genast dit för att kolla. De öppnade graven men de egyptiska männen ville inte gå in, för deras tro var att om man går in och stör en faraon så kommer man ha olycka i livet. Med det brydde Carter inte sig om, han gick in i det första rummet. Han kunde inte tro det han såg, det var massa skatter och allt var gjort av guld. Han gick sakta närmare och sedan började han försiktigt gräva i nästa vägg. Han grävde bara ett så litet hål så att han fick igenom sin hand med ett ljus. Han såg inget först men sedan började han se mer och mer, och då började han gräva ännu mer. Det var många rum i graven som Carter hittade. Men till slut kom han till det viktigaste, där låg Tutankhamons grav. Rummet var så litet att man nästa inte fick plats till att så i det. Tutankhankoman var begravd i 3 sarkofager, de var så tunga att det var en stor utmaning att få ut själva mumien. Men till slut så lyckades de.

 Nu ligger alla riktiga föremål i det Egyptiska museumet, och kopiorna ligger i Tutankhamon museet i malmö. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar